esmaspäev, 13. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (4.pt)

4. peatükk

  „Trevor poiss, oled see sina? Trevor, ärka üles! Ohh issand, ta on üleni verine. Kusti, ole pai ja anna issile telefon ning tule istu kähku siia voodi servale, ma kutsun kiirabi, aga pean neile teeotsa vastu jooksma, sest nad ei leia seda maja üles.“ kiirustas Ants õue, süda kloppis ja jalad oli pika teekonna läbimisest krampis.
  Kümne minuti pärast oligi juba kiirabi õues ning Trevor talutati kiiremas korras autosse, auto pani sireni tööle ja kihutas haiglasse. Tervoril oli meeletu verekaotus. Oleks Ants ja Kausti veidi hiljem jõudnud, oleksid nad osmikust laiba leidnud. Ilmselgelt nõrkes Trevor suure verekaotuse pärast ja tundis, et tahab puhata ja talle meenus Antsu maja. Terve tee osmikuni oli verine ning voodi ees ilutses suur vere loik.
  „Iss, kas venna sureb nüüd ära? Kas venna läheb taevasse ingliks? Iss, vasta ometi?“ hoidis Kusti pisaraid tagasi, sest ta kartis neid näidata, kartis, et issi ütleb jälle, et ta on nõrk ja jonnakas.
„Ohh, istus Ants voodiserval, toetudes pead kätele. Tema silmadest valgusid suured pisarad ja ta nuttis. Ants mõtles natuke kuidas poajale asja selgitada, sest see oli juba teine juhus selle päeva jooksul millal kiirabi nendele kalli inimese ära viis. Ta kartis pojale midagi valesti öelda ning oli ise ka väga katki, sest ehamtus oli väga suur ning vana mehe füüsis tahtis kokku kukkuda, a ei jaksanud enam tõusta.
  „Tule siia, kallis pojake, tule issi õppa! Trevor ei sure kohe kindlasti ära. Ma küll ei oska sulle praegu öelda mis juhtus, aga usun, et ta saab terveks. Trevor on noor mees ja inglid ei taha teda veel enda juurde. Ma usun, et Trevoril on kaitseingel olemas, kes teda kaitseb. Mäletad, ema luges sulle eile õhtul ingliraamatut ja just üks nendest kaitseinglitest kaitseb Trevorit ja tene neist kaitseb sinu ema praegu. Sina ema ja venna on ühes haiglas, seega on nad seal koos ja neil pole igav. Nendega on kasitseinglid kes kaitsevad neid ka siis kui neil paha olla on. Usu mind, kallis pojake, kõik saab korda,“ selgitas isa pojale.
  „Aga iss, emme ütles, et igal inimesel ei ole kaitseingleid. Oled sa kindel et emmel ja vennal ikka on? Kas ma saaksin kaitseinglile helistada ja öelda talle et ta võtaks oma sõbra kaasa ja nad läheksid emme ja venna juurde? Muidu ma ei usu, et kaitseinglid koos nendega hailglas on. Lubad ju, iss!?“ oli Kusti mures.
  „Vaata Kusti, kaitseinglitel ei ole telefone, sest neil on tiivad ja nad lendavad. Nad ei jaksaks telefoni endaga lennates kaasas kanda. Kui nad teavad, et mõni nende sõber haigeks jääb või haiget saab, näevad nad seda ülevalt taeva alt ise ja ruttavad kohe, kohe appi. Ära muretse, ma tean, et emmel ja vennal on kaitseinglid juba seltsiks. Nad on head inimesed ja heade inimeste juurde kaitseinglid just lendavadki. Oled ju näinud ka kuidas linnud lendavad ja vaid heade inimeste peost julgevad nad süüa võtta. Ka lind tajub ohtu ja ei lähe iial kurja inimese peo pealt sööma. Samuti on inglitega. Aga kas sa tahad veidike pikutada või peseme põranda ja teki verst puhtaks?“keeras Ants jutu teise teema peale, sest oli isegi hämmingus, et suutis midagi seesugust üldse välja mõelda, millest oli pojale pajatanud. Ants kartis, et järgmiste küsimuste korral võib ta ennast poja ees lolliks teha.
  „Iss, sina puhka, mina ise tahan koristada,“ hämmastas poeg isa. Ants võttis saapad jalast ja viskas vanale sohvale pikali. Kusti sikutas verise teki, mis oli otsapidi issi külje all, voodilt ning viis selle õue, vanasse plekist vanni, võttis vooliku, keeras selle lahti ja lasi vanni triiki vett täis, kuid ta ei osanud enam kraani kinni keerata. Vesi lahmas mööda hoovi ja hoovist oli saanud nagu meri. Toimekas Kusti suutis vaevu survevoolikut käes hoida ning sihtis survega venna veriseid jälgi. Peagi oli ta ise üleni märg, kuid tal oli lõbus ja ta ei tihanud isa üles ajada. Korraga lipsas voolik käest ja juga sihtis majja. Ants tormas nagu keravälk voodist püsti ning pidi shoki saama kui nägi toimuvat. Esimese hooga ei lednud ta poega üles ning sattus juba paanikasse, kirudes tulist kurja, et ta on vilets isa, ei saa lapse kasvatmisega hakkama.
  „Iss, iss, saad ju hakkama küll! Ma pesin kõik venna verised jäljed ju ära ja pani tei suure rauast kausi sisse. Nüüd ma pesen õue ka puhtaks, sest siin on nii sopane. Muidu ei saa, võib sopaste jalgadega toa ju ära määrida. Emme alati riidleb kui mina sopaste jalgadega tuppa lähen,“ oli Kusti õnnelik oma saavutuste üle ja peitis hirmu, et ei osanud kraani kinni keerata, jutuvadina taha ning juba oligi Antsu näol rahulolu näha. Kangejalgne mees sammus uksest välja ning keeras kraani kinni. Isegi talle käis see üle jõu.
  „See on plekkvann, Kusti, plekkvann on, ei ole rauast kauss. Vanasti pesid kõik ennast sellises vannis ning kui sina tita olid, pesime me emmega ka sind selles vannis. Olid väga õnnelik. Armastasid vett juba siis. Aga sa oled mul ikka väga tubli poeg, et õue kenasti puhtaks pesid, kuid maja seestpoolt ei pesta nii, sest siis saaks kogu maja märjaks ja meil poleks kusagil olla. Tekk las liguneb vannis, sest just külma vee sees peab verine riideese ligunema, sest kül vesi leotab vere lahti ja nii saabki teki puhtaks.“ õpetas isa oma last.
  „Iss, ma ju ei pesnudki maja seespolt nii. Libe oli ja voolik libises, sellepäasrt saidki sinu jalad ka märjaks,“ oli Kusti terane.
  „Heakene küll, las ta jääb. Ma lähen loputan selle teki nüüd ära ja panen oksale kuivama. Sina ära kusagile kaugele mine, ole kenasti issi juures. Lubad?“
  „Muidugi luban!“ vastas Kusti ja nähes isa selga pööramas, kadus padriku suunas, sest nägi omast arust seal kassi.
  Ants nühkis tekki ja pumpas kummimusiga. Just kummimusi eemaldab tõrksa mustuse riietelu, sest ta tõmbab riide vaakumi alla ja pumpab mustuse välja. Selle nipi oli kord Mathilde Antsule õpetanud, sest Antsul ju ei olnud pesumasinat ja metsamehena ei panud ta oma väljanägemisele eriti rõhku. Tõsi küll, peale Mirelli majja ikmumist Ants muutus. Aga enne kandis ta riided nii mustaks, et need hakkasid lausa mustusest läikima. Nii oligi Mathilde mehe kunagi pihtide vahele võtnud ja oma tarkuseteri talle laotanud. Peale seda ei astunud Ants kunagi mustada riietega üle Mathilde läve.
  Kui tekk oli puhtaks pestud ja üle puuoksa laotatud, sammus väsinud mees majja, kuid keda seal ei olnud, oli Kusti. Vana mees võttis viimase jõunatukese kokku ja läks õue tagasi, kuid Kautit ei kusagil. See tekitas paanikat.
  „Iss, iss, siin elab üks selline punane või kollan ekass, aga ta on palju suurem. Ta jooksis metsa ja kartis mind, aga ma ju ei tee kassidele haiget!“ oli Kusti hämmingus, istus maja taga mättal ja ta silmad olid vett täis.
  „Kulla pojake, hea, et see loom ära jooksis. See ei olnud kindlasti kass, vaid oli rebane. Kuna me oleme metsas ja rebane on metsloom, elab siin läheduses neid palju. Mtsloomad kardavadki inimesi ja inimesed peavad nendega ettevaatlikud olema. Metsloovad võivad püdeda igasuguseid haigusi. Üks haigustest on marutaud, is võib ka inimese haigeks teha. Hoidu metsloomade eest! Sul praegu vedas, et ta ära jooksis, aga metsloomad võivad inimesi ka rünnata. Tule ruttu tuppa!“ viipas isa pojale köega ning Kusti jooksiski ruttu issi juurde.

  Mõne hetke pärast täitis osmikut vaikus, sest poeg oli uinunud isa kaisus, nagu kunagi varem, aastate eest samas kohas ja samal ajal. Päev oli nende väsimusele pitseri vajutanud. 


13. november. 2017.a.
Vana-Rääma 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar